חדי הקרן קיימים רק באגדות

יש לי כישרון

בואו נתחיל במשחק חשיבה קצר – דמיינו עולם בו אתם מוכשרים בכל תחומי החיים: אתם גם שרים ומופיעים מול קהל בצורה מרהיבה, אתם גם יודעים להטיס מטוס, לתכנת אפליקציה, לבצע ניתוח לב פתוח, לצייר, לאלף כלבים ומה לא. חלק למדתם בצורה מוסדרת, חלק לא, אבל בכל אחד מהתחומים הללו אתם הטובים שבטובים, ממש מצטייני המחזור. האם קיימים אנשים מוכשרים בעולם? כנראה שכן. האם קיימים אנשים שטובים בכל תחומי החיים? כנראה שרק באגדות. כפי שאנחנו לא מצפים מאף בן אדם סביבנו להיות מוכשר בכל תחום, אנחנו גם לא יכולים לצפות את זה מהעובדים שלנו. פתגם ידוע שמבהיר את הנקודה "Jack of all trades, master of none"- מי שמבין בהכל בעצם איננו מומחה בשום דבר. פתגם נוסף יגיד "תפסת מרובה, לא תפסת" וכולי (הבנתם את הנקודה).

עולם חווית המשתמש

אם נבחן לעומק את עולם חוויית המשתמש, הוא כולל בתוכו מגוון של תחומים השונים במהותם ובבסיסם ושנכללים תחת אותה המטריה שנקראת "חוויית משתמש"- מחקר, אינטראקציות, אפיון, עיצוב, קופירייטינג וארכיטקטורת מידע. כל אחד מתחומים אלו מגלמים בתוכם יכולות שונות שבאות לידי ביטוי באנשים שונים– יכול להיות אדם שיהיה חוקר חוויית המשתמש המוצלח בעולם, אבל אין לו את היכולת לייצר פלטפורמה שתהיה נעימה לעין ותענה על המסר העיצובי הנדרש, ומצד שני יכול להיות מעצב מוכשר שאין ביכולתו להבין את ארכיטקטורת המידע ואופן סידור הפעולות הרצויות. גם בהנחה שיש את האדם שיש לו את הכישרון לעסוק גם בתחום זה וגם באחר, הניסיון שהוא יצבור יפזר אותו לשני התחומים וכך למעשה הוא יצבור פחות ניסיון בשני תחומים על פני ניסיון משמעותי יותר בתחום אחד. לניסיון יש ערך חשוב בעולם חוויית המשתמש- ככל שנחשפים ליותר מערכות, ליותר אפליקציות וליותר אתרים וככל שעובדים עם יותר אנשים ותוכנות, מבינים יותר לעומק את המערכות ומצליחים להזדהות עם משתמשים בצורה מעמיקה יותר. מתוך כך מספקים פתרונות בצורה מהירה, שמשלבת את הטכנולוגיה העדכנית ביותר עם הבנת המשתמש בצורה המדויקת ביותר.

השוואה לעולמות מקבילים

אם נשווה את עולם חוויית המשתמש לעולם הספורט נראה שהספורטאים המובילים כל אחד בתחומו הם בדרך כלל הם אלו המתמחים באותו התחום בצורה בלעדית ולא אלו אשר מתחרים במגוון של ענפים. בטבלה מטה ניתן לראות את הביצועים האחרונים של הספורטאיות הנשיות במקום הראשון בכל ענף וענף (כן, אנחנו בעד קידום ספורט נשי!) בתחרות העולמית באתלטיקה קלה 2022. 

ההשוואה בטבלה מדגימה את הפער שבין התמחות בתחום יחיד לבין עיסוק בתחומים רבים. בקצרה, קרב רב הוא שם כולל לתחרויות ספורט, בדרך כלל תחרויות אתלטיקה המורכבות ממספר תחרויות נפרדות. שיטת הניקוד בנויה כך שכדי לנצח בקרב רב לא די בהצטיינות יתרה במספר מקצועות בודדים, אלא יש צורך בתוצאה משוכללת טובה בכל המקצועות כולם יחדיו.

כך למעשה ניתן לראות כי ישנו פער בין התוצאות של מקומות ראשונים אבסולוטיים (שהם תמיד יותר גבוהים ממקומות ראשונים הנמדדים בתחרויות רב קרב). נדגים את אחד מהמצבים הללו על אחד מענפי הספורט בטבלה כדי להמחיש את הנקודה.

בהטלת מוט ניתן לראות כי המרחק שהגיע למקום הראשון באופן כללי היה 66.91 מטרים, שזה כמעט 9 מטרים יותר מאשר התוצאה המובילה של המקום הראשון בקרב רב (58.29 מטרים). משמע, הספורטאית שביצעה את התוצאה בקרב רב בעלת יכולות פחותות מזו המתמחה בתחום וזכתה לתוצאה גבוהה יותר. הדבר נכון לכל אחת מהקטגוריות המשתקפות בהשוואה זו.

בהקבלה לעולמנו- סטטיסטית, עובד שמתמחה בעולם מחקר חוויית המשתמש יהיה טוב יותר מאותו עובד עם כישורים וניסיון דומים שעובד על מגוון של תחומים.

מתוך אליפות העולם 2022 נשים. ניתן לראות תוצאות פחות טובות ברב קרב ביחס לתוצאות האבסולוטיות

* הכתבה מתבססת על מאמרו של Jakob Nielsen וניתן לצפות בהקלטה שלו בקישור זה
תפיסת העולם המקצועית שלנו בסטודיו דוגלת בהפרדה…

מתוך כל זאת ועוד, אנחנו בסטודיו שלנו דוגלים בהפרדה בין UX (אפיון) ובין UI (עיצוב), כך שכל פרויקט יקבל את מיטב תשומת הלב המגיעה לו מהעובדים המוכשרים לכך. יתרה מכך, אנחנו מקדמים את נושא מחקר ה-UX ומספקים עובדים בעלי אוריינטציה מחקרית מובהקת.

פוסטים נוספים שאולי יוכלו לענין…